Chilli papričky – vaše pravá ruka k nakopnutí metabolismu

Chilli paprička je surovina, která v lidech vyvolává dvojí emoce – jedni ji milují a druhým se při pouhém vyslovení zježí všechny chlupy na těle. Chilli paprička však patří mezi velice zdravé a užitečné potraviny, které právem náleží do jídelníčku zdravého životního stylu.

Proč chilli papričky?

Když na chvíli zapomeneme na chilli papričky, tak obecně pikantní jídla zrychlují metabolismus. Kromě chilli papriček tak váš metabolismus rovněž nakopne i skořice či zázvor. Není žádným tajemstvím, že modelky a hollywoodské hvězdy mají chilli papričky či produkty z nich vyrobené denně na talíři. Chilli papričky patří obecně mezi nejlepší termogenní potraviny, které vyvolávají produkci tělesné teploty a zároveň podporují výdej energie.

V případě, že vám výrazně ostrá jídla vadí, nebojte se! Chilli papriček existuje velké množství druhů, které se liší nejen chutí, ale především stupněm pálivosti.

„Víte, že nejpálivější paprička světa pálí i přes latexové rukavice?“

Pálivost papriček určuje množství kapsaicinu. Čím více jej paprička obsahuje, tím je pálivější. Zajímavostí je, že již v roce 1912 byla pro měření pálivosti vytvořena takzvaná Scovilleho stupnice pálivosti. Sladká paprika má logicky pálivost 0 SHU (Scoville Heat Units). Známé italské pepperoncini se pohybují na hranici 100–500 SHU. Jalapeňos, hojně využívané v mexické kuchyni, se pohybují již mezi 2500 až 5000 SHU. Pro srovnání – čistý kapsaicin odpovídá 16 000 000 SHU.

A když už jsme u té pálivosti, pokud to přece jen s papričkami přeženete, zapomeňte na zapíjení vodou. Kapsaicin je rozpustný v tucích a alkoholu, proto je nejlepším řešením zapít „pálivost“ sklenicí mléka, nebo si popřípadě vypláchnout ústa silnou kořalkou. Pálení by vás mělo brzy přejít.

obrazekPálivá jídla však mají spoustu dalších výhod pro náš organismus.

Věděli jste například, že:

  • U kultur, které jedí více kořeněných jídel, se prokázal nižší výskyt srdečních infarktů a mrtvice
  • Chilli papričky jsou bohatým zdrojem vitamínu C
  • Působí také preventivně proti rakovině
  • Obsahují i spoustu minerálů
  • Pomáhají od bolesti

Chilli papričky jako přírodní lék

Chilli papričky zvládnou kromě pálení kalorií ještě mnohem více. Jsou využívány například i v kosmetických salonech, kde jsou přidávány do zeštíhlujících zábalů. Tyto zábaly mají za úkol lepší prokrvení těla, odstranění celulitidy a samozřejmě i spalování tuků.

Tip: Chcete, aby vám chilli papričky dlouho vydržely? Čerstvé uchovávejte v lednici v plastovém sáčku, sušené uložte do vzduchotěsné nádoby na tmavé místo.

 

Chilli papričky jsou rovněž bohaté na vitamín C a beta-karoten. Vědecké studie dokázaly, že lidé, kteří pravidelně konzumují ostrá jídla, jsou mnohem odolnější proti bakteriím, které způsobují nejrůznější zažívací problémy. Kapsaicin má rovněž schopnost ničit rakovinové buňky, čímž chrání tělo proti bujení nádorových onemocnění. Nezapomenutelnou vlastností kapsaicinu je i snižování hladiny krevního cukru, což hojně využívají diabetici. Kromě toho, že chilli je považováno za výborné afrodiziakum, je také nápomocné při léčbě trombózy či křečových žil.


Domácí chilli omáčka

Ingredience:

  • 8–10 chilli papriček
  • 400–500 ml vody
  • 1–2 lžíce medu
  • 1–2 lžíce octu
  • 2–3 lžičky kukuřičného škrobu

Příprava:
Nejdříve si na drobno nasekejte papričky, které dejte vařit do menšího hrnce s přibližně 250 ml vody. Jakmile voda začne vařit, stáhněte plamen. Poté vařte ještě přibližně dalších 10 minut a nakonec dolijte přibližně 200 ml vody. Dle chuti přidejte ocet a med a vše pořádně promíchejte. Mezitím si ve trošce vody rozmíchejte kukuřičný škrob a vlijte jej do směsi. Opět promíchejte. V případě, že se vám bude zdát konzistence málo hustá, můžete přidat více škrobu.

Kategorie: Hubnutí, diety Autor: Paprička
Vaše názory k článku (3)
Seřadit:
Jitka Pl | Neděle 27. Listopad 2016, 22:18
Pálivá jídla přímo zbožňuji. Takže třeba chilli con carne vařím i 5 krát za měsíc :-D
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět

sluníčko | Středa 30. Listopad 2016, 10:40
Chilli omáčku jsem zkoušela a je výborná.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět

Domča | Středa 28. Prosinec 2016, 12:32
Jo to je všeobecně známý, že je chilli zdravé, ale musí mít ty pravé grády.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět