Už jste někdy zaslechli pojem superpotraviny? Možná ne, jsem si ale jistá, že jsou podstatnou součástí Vašeho jídelníčku. Je ale pár věcí, které byste o nich měli vědět.
Superpotraviny
Tento pojem pochází z angličtiny (superfoods). Jedná se o určitou skupinu potravin, které mají až pozoruhodně vysoký obsah tělu prospěšných látek. Tento název není oficiální a mezi dietology či vědci se zatím ještě nepoužívá. Někteří lidé ho dokonce označují za marketingový tah. Tyto potraviny jsou ale osvědčené lidmi, kteří s nimi již mají bohaté zkušenosti.
Obecně se mezi superpotraviny řadí především ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a jiných tělu prospěšných látek. Tyto potraviny by se měly konzumovat v původním tepelně neupraveném (raw) stavu. Je to proto, že tepelnou úpravou (překročením cca 40 °C) se z ovoce a zeleniny všechny tyto tělu prospěšné látky jednoduše vytratí a konzumace takto znehodnocené stravy je pak zcela zbytečná.
Několik konkrétních superpotravin
Jak je výše zmíněno, mezi superpotraviny řadíme výhradně ovoce a zeleninu v syrovém stavu. Konkrétně se jedná například o borůvky, které se mohou pochlubit vysokým obsahem vitamínu C, obrovským množstvím antioxidantů a flavonoidů. Pomáhají proti cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a srdečním problémům. Mezi superpotraviny patří také česnek, který je přírodním antibiotikem a také ho lze použít jako dezinfekci. Je výborný proti chřipce a ucpávání cév. Superpotravinou jsou také mandle, které mají vysoký obsah vitamínu B a jsou tedy vhodné pro vegetariány, vegany a jiné lidi na bezmasé stravě. Dále také příznivě ovlivňují paměť a zdraví našeho srdce.
Existuje poměrně velké množství superpotravin (např. avokádo, brokolice, granátové jablko, hlávkový salát, zelený čaj atd.), stačí jen otevřít internet a trochu zapátrat. Rozhodně se vyplatí zvýšit jejich příjem – uvidíte, že Vám tělo brzy samo poděkuje.