Hrušky pro krásu i zdraví

Hruška je oblíbeným a chutným ovocem, kterému se velmi dobře daří i v našich končinách. Je skvělá coby svačinka, jako sladký kompot i pro přípravu nejrůznějších moučníků.

Věděli jste, že hrušky patří mezi první ovoce, které novorozenec ochutná? Je u nich totiž velmi nízká pravděpodobnost alergie.

Hruška je bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek

obrazekA to především vitamínu C, E a B. Z minerálů hrušce nechybí například draslík, hořčík nebo železo. Dále obsahuje rovněž stopové prvky jako měď, mangan a zinek. Hruška je mimo jiné zásobárnou kyseliny listové, která je velmi důležitá pro správný růst a krvetvorbu.

Věděli jste, že hruška patří mezi velmi oblíbené ovoce již tisíce let? Již ze zápisků slavného Homéra i Caesara se dovídáme, že byli pěstiteli tohoto chutného ovoce.

Hrušky působí preventivně proti rakovině, infarktu či mozkové mrtvici

Možná vás to překvapí, ale hruška je skvělým pomocníkem při zácpě. Konzumace hrušek dále pomáhá zpevňovat cévy a snižovat krevní tlak, čímž brání vzniku vážných kardiovaskulárních onemocnění. V hrušce se nachází i antioxidant Quercetin, který je důležitý v boji proti rakovině. Hrušky také působí preventivně proti infarktu či mozkové mrtvici.

Skvělé ovoce pro diety a hubnutí

Složení hrušek napomáhá i psychice, neboť pozitivně ovlivňuje náladu. Hruška také celkově zlepšuje imunitní systém a podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Vyhýbat se jí nemusí ani diabetici, jelikož má nízký glykemický index. Toto sladké ovoce je také důležitou zásobárnou vlákniny, a to jak rozpustné, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, tak nerozpustné, která má laxativní účinek.

Hrušky a krása

Abychom potěšili dámy, hrušky jsou oblíbené i pro své pozitivní účinky na krásu. Výtažek z hrušky se přidává například do různých pleťových krémů a masek, neboť má vyhlazující účinky, pomáhá pleť hydratovat a navracet jí svěžest. V neposlední řadě přispívá ke zpomalení stárnutí.

Kromě pleťových krémů můžeme hrušky najít i v šamponech, kde vrací vlasům pružnost a zmírňují problémy s roztřepenými konečky.

Hrušky v kuchyni

Hrušky můžeme konzumovat čerstvé, sušené, v podobě zavařených kompotů, šťáv či hruškových odvarů. Vše je velmi chutné a především zdravé. Hrušky si velmi dobře rozumí i se sýry. Výborné jsou například v kombinaci s kozím sýrem a vlašskými ořechy.

obrazek

Recept na hruškový sirup

Suroviny:
2-2,5 kg čerstvých hrušek
1,5 kg krystalového cukru
20 g kyseliny citrónové
čisté sklenice s uzávěrem

obrazek

Postup:
Hrušky omyjeme, odstraníme stopku a postupně vkládáme do odšťavňovače. Ideální je šnekový odšťavňovač s velkým plnícím otvorem (např. Kuvings), do kterého není třeba hrušky loupat, zbavovat jadérek ani krájet na menší kousky. Získanou šťávu necháme chvíli stát, aby se usadil případný kal. Poté čistou šťávu bez kalu opatrně přelijeme do většího hrnce.

 


Na mírném zdroji tepla začneme šťávu zahřívat. Přidáme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme kyselinu citrónovou, zamýcháme a odstavíme z plotny.

Sklenice umyjte na co nejvyšší teplotu a pak je i víčka prolijte horkou vodou, aby byly horké. Šťávu opatrně nalijeme do sklenic a důkladně uzavřeme. Sklenice se šťávou necháme úplně vychladnout. Skladujeme na suchém a temném místě.

 

Vaše názory k článku (0)
Seřadit: