Proč se dopovat antioxidanty?

obrazekKamenem úrazu dnešní doby je bohužel strava obsahující velké množství průmyslově zpracovaných potravin s vysokým podílem chemie a málo čerstvých potravin. Většina z nás se poměrně málo hýbe na čerstvém vzduchu, zato se dopuje řadou nezdravých látek, jako je alkohol či nikotin. K tomu je třeba přičíst ještě vysoké pracovní tempo, nedostatek času a neustálý spěch. Výsledkem působení všech těchto faktorů je oxidační stres způsobující hromadění volných radikálů. Jak na něj vyzrát? V boji vám pomohou antioxidanty.

Útočník jménem volný radikál

Nevhodný životní styl a strava má na vaše zdraví neblahý vliv. Způsobuje totiž hromadění volných radikálů. Co si pod tímto pojmem vlastně představit? Jde o velice reaktivní atomy či ionty. Vznikají při chemických reakcích a vyznačují se jedním, nebo dokonce více nespárovanými elektrony. Právě proto jsou tak živé, reaktivní. Mají snahu si k sobě přitáhnout další elektron do páru z buněk ve svém okolí a tím nabourávají jejich strukturu. Reaktivci pak vezmou zavděk buňkou kostní, svalovou i tukovou. Napadají proteiny čili bílkovinné struktury, sacharidy i lipidy, tedy tuky. Když volný radikál zaútočí na zdravou buňku, ta přijde o elektron a stane se nestabilním prvkem. Může se potom dokonce rozpadnout a také se stát volným radikálem. V krajním případě to povede i ke vzniku řetězové reakce.  

Co je oxidační stres?

Volné radikály mohou v organismu působit skutečné problémy. Zejména pokud se jejich množství zvýší. Následkem je potom v úvodu zmiňovaný oxidační stres. Tento druh stresu působí stárnutí buněk. Bohužel dokáže poškodit struktury organismu až přímo na buněčné úrovni. Buňky rychleji stárnou, bílkoviny oxidují, může dojít i k mutaci DNA.

Stručně řečeno působení volných radikálů je jedním z faktorů, které stojí za vznikem civilizačních chorob. Proto pozor na nekontrolované reakce volných radikálů. Dnes už dokonce lékaři přímo upozorňují na to, že tyto chemické procesy bohužel pomáhají na svět některým nemocem.

Nemoci, které způsobuje nadbytek volných radikálů v těle

  • obrazekcukrovka
  • infarkt myokardu
  • rakovina
  • vysoký krevní tlak
  • žaludeční vředy
  • nemoci jater
  • různé zánětlivé procesy v těle

     

Volné radikály v rovnováze s antioxidanty jsou prospěšné

Nejspíše jste nyní získali pocit, že volné radikály jsou skutečnými záškodníky. Je to pravda jenom z části. Musíme je trochu rehabilitovat. Jsou totiž součástí i zdravého lidského organismu. Patří totiž mezi důležité hráče v různých metabolických reakcích, kde mají i pozitivní vliv na fungování vašeho těla. Umí hubit různé bakterie či nádorové buňky, dokonce dokážou do určité míry nahrazovat hormony, účastní se autoimunitních reakcí. Jak je vidět, umí být i prospěšné.

Podstatná ale je jejich koncentrace. Jestliže se takříkajíc přemnoží, nastávají problémy. Naruší se rovnováha nastolená mezi antioxidanty a volnými radikály.

Ovšem člověk je stále vystaven oxidačnímu stresu, a proto je důležité dodávat tělu antioxidanty pro boj s ním. Jedině tak rovnováhu udržíte.

Doplňujte do těla antioxidanty

Samozřejmě, že můžeme mít antioxidanty přírodní a vyrobené uměle. Ideální jsou ty přírodní. Které látky řadíme do skupiny antioxidantů?

  • vitamíny C a E
  • kovy měď, zinek, selen, mangan
  • karotenoidy


Antioxidanty, které se nacházejí v potravinách, dokážou volné radikály stabilizovat. Zajistí, že tyto atomy nebo ionty už nebudou tak reaktivní. Jak? Buď se s nimi podělí o svůj vlastní elektron, nebo také umí přimět enzymy, aby plnily funkci, pro kterou zde jsou a poradily si s nimi. Zdravý způsob stravování je proto nezbytný, dodáváte s ním organismu látky, aby se lépe vypořádaly s negativy uspěchaného způsobu života.

obrazekVelké množství antioxidantů najdete v ovoci a zelenině:

  • ovoce: třešně, černý rybíz, dále lesní ovoce maliny, borůvky, ostružiny
  • zelenina: červená řepa, brokolice, špenát
  • exotické plody: goji, avokádo
  • nápoje: zelený čaj
  • bylinky: máta, šalvěj


Tip: Udělejte si šťávu plnou antioxidantů. Vyberte si z výše uvedených druhů ovoce a zeleniny ty, na které máte právě chuť (jeden i více druhů) a vložte je postupně do odšťavňovače Kuvings. Získáte tak vynikající šťávu maximálně prospěšnou vašemu zdraví.

Pomozte svému tělu

Co je nejlepší proti volným radikálům podniknout? Uspěchanému životnímu stylu se v dnešní době nevyhnete, ale způsob svého stravování ovlivnit můžete. Proto dávejte přednost čerstvé stravě s vysokým obsahem ovoce a zeleniny. Svému tělu prospějete šálkem zeleného čaje, salátem z červené řepy, či miskou čerstvého lesního ovoce.

Vaše názory k článku (0)
Seřadit: