Slouží bezlepková dieta k hubnutí?

Bezlepková dieta se v posledních letech ohromně rozmáhá. I když jde především o způsob stravování určený pro pacienty nemocné celiakií, stále více lidí i z řad celebrit podléhá jídelníčku s vynecháním lepku. Považují bezlepkovou dietu za cestu ke štíhlému tělu a zbavení se zdravotních problémů. Funguje to ve skutečnosti?

Co je to vlastně lepek?

Jde o bílkovinu obsaženou v obilí. Lepek tvoří směs dvou bílkovin, a sice prolaminu a gluteinu. Nejvíce lepku najdete v pšeničné bílé mouce. Dále se vyskytuje ve špaldě, v menší míře v žitu, ovsu, ječmenu. Při úpravě životosprávy a přechodu na bezlepkovou dietu je tedy nutné vyloučit veškeré obiloviny a také výrobky z nich. Péct je možné z bezlepkové mouky.

Pozor na jeden mýtus. Někteří lidé se domnívají, že celozrnná mouka je zároveň bezlepková. To je ale hrubý omyl. Tyto dva pojmy spolu vůbec nesouvisí. Nezáleží tedy na tom, jestli jde o bílou nebo celozrnnou mouku. Lepek najdete třeba v pšeničné bílé mouce i v tmavé celozrnné špaldové mouce. Takže pozor – pojmy bezlepková a celozrnná mouka neslučovat dohromady a neplést si je.

obrazek

Víte, že bezlepkové dietě podlehla i řada celebrit světového šoubyznysu? Lepek ze své stravy vyloučila někdejší Spice girl Victoria Beckhamová nebo také americká herečka Gwyneth Paltrowová. Shodně tvrdí, že poté, co oželely lepek, se jim lépe tráví potrava.

Šlechtění ovlivňuje složení mouky

Je ale pravda, že s bezlepkovou dietou můžete zhubnout? Je vůbec bezlepková strava vhodná, pokud netrpíte celiakií nebo intolerancí lepku? Na téma lepek stojí proti sobě dva názory a oba mají svým způsobem pravdu. První z nich říká, že jsme potraviny s lepkem jedli po staletí a nic nám po nich nebylo. Druhý názor sice připouští, že lepek jedly i generace před námi, ale konzumovaly ho v menší míře než my. Navíc dodává, že šlechtění obilovin a současný způsob zpracování mouky způsobuje, že lepku je v mouce mnohem více.

Věděli jste, že se podle některých teorií může alergie na lepek objevit u lidí, kteří dlouho nepřišli s touto látkou do styku? Proto někteří odborníci doporučují maminkám, aby u svých dětí vyzkoušely toleranci lepku už někdy v pátém měsíci života dítěte, tedy ještě v době kojení. Údajně tím zvyšují odolnost dítěte vůči lepku. Jde ale spíše o spekulace.

obrazekOdborníci připouštějí, že modifikace zrn způsobená šlechtěním zároveň ovlivňuje složení mouky. Kdybychom porovnali mouku vyráběnou před sto lety a tu dnešní, výrazně by se lišily. Vypovídá o tom třeba i odlišná struktura těsta dnes a kdysi. Právě tyto modifikace zrn a složení mouky mohou stát za nárůstem alergií na lepek.

Dalším faktorem ve prospěch růstu celiaků a lidí s intolerancí k lepku je skutečnost, že se lepkem opravdu přecpáváme. Každý den jíme nějaké výrobky s lepkem: pečivo, chléb, zákusky, dorty, koláče, těstoviny, knedlíky… Naši předkové jedli výrobků s lepkem opravdu mnohem méně.

Tip pro vás: Chcete zjistit, jak na tom ve skutečnosti jste s tolerancí lepku? Potom si v lékárně kupte testovací sadu na potravinové intolerance. Analýza se provádí testovacím činidlem na kapce krve. Pokud vám vyjde, že nesnášíte lepek nejlépe, zkuste se měsíc obejít bez něj, abyste porovnali rozdíl.

Vylučujete ze stravy i výrobky s jednoduchými cukry

Dostáváme se k jádru problému. Jaký je pro vás přínos bezlepkové diety, když netrpíte celiakií a lepek bez potíží trávíte? Názory se liší, někdo doporučuje lepek i tak vyloučit, jiný nechat ve stravě.

Zhubnete, pokud lepek vynecháte? Odpověď zní: Ano, je to možné. Tloustnutí totiž způsobuje vysoká konzumace různých výrobků z bílé mouky, které obsahují hodně jednoduchých cukrů. Ovšem nelze tvrdit, že za přibíráním stojí lepek – to není pravda. Za přibíráním stojí právě zmiňované jednoduché cukry. Ovšem tím, že vynecháte výrobky z bílé mouky obsahující lepek, zároveň vynecháváte i výrobky s vysokým procentem cukrů, protože prostě jde o stejnou množinu potravin. A tím hubnete. Nejde ale primárně o hubnutí díky vynechání lepku.

Tip pro vás: Vyrobte si bezlepková těsta i bezlepkové těstoviny v robotu Ankarsrum. Tento všestranný robot dovede zpracovat i to nejtěžší těsto, ale také mele, strouhá, mixuje, odšťavňuje a mnoho dalšího...

Pozor na změnu stravy u bezlepkové diety

Když musíte vynechat i celozrnnou mouku, je třeba hledat jinde podíl minerálů, vitamínů a vlákniny v ní obsažených. Tedy například zvýšit podíl konzumovaného ovoce a zeleniny.

Vyskytují se i zprávy, že lidé po nasazení bezlepkové stravy ztloustnou. Ani to není pravda. Celiaci totiž špatně tráví kvůli tomu, že se jim lepek usadí ve střevech. Dochází k horší absorpci potravy. Když ale lepek z jídelníčku odstraní, potom lépe zpracovávají potravu. Tím pádem mohou nabrat i nějaký ten kilogram. Vlastně se tak ale srovnávají na normální váhu – takovou jakou by měli, kdyby je netrápila nemoc.

Vaše názory k článku (0)
Seřadit: