Jaro nám již zaťukalo na dveře, příroda se probouzí z dlouhého spánku. Začíná čas pro sbírání prvních jarních bylinek. Vezměte košíčky a vydejte se do přírody, vždyť sluníčko vás k tomu vybízí. Jarní bylinky, které právě teď vykukují, nám pomohou překonat přechod mezi zimou a jarem, detoxikovat organismus a porazit jarní únavu.
Zvyšte svoji imunitu, nepodlehněte střídavému počasí
Právě po zimním období, kdy je naše imunita oslabená střídavým počasím, často náš organismus bojuje s různými nemocemi. Můžeme si vzít nepochybně léčivé chemické preparáty, ale nebylo by lepší jim předejít? Prevence bylinkami zajistí detoxikaci organismu a pomůže ochránit proti případným virózám. Ne nadarmo se říká, co je z přírody, je přirozenější a i účinnější než léky. Bylinky nejsou k našemu tělu agresivní a to je nejdůležitější.
Samozřejmě musíme bylinky užívat pravidelně a preventivně. V tomto případě si tělo vytvoří dostatek obranných látek a nemoci nemají šanci. I přesto je dobré mít na paměti, že doba užívání bylinek by neměla překročit tři až čtyři týdny. Pak si dát přestávku a opět pokračovat.
Bylinky pro jarní očistu těla
Kopřiva
Na jaře trháme mladé kopřivy, protože obsahují velké množství vitamínu C, E, B12, kyselinu pantotenovou, beta-karoten, železo, hořčík, vápník, křemík, mangan, lecitin a mnoho dalších. Kopřiva regeneruje organismus, má detoxikační účinky, dodává sílu, čistí krev, zajišťuje dostatek železa, urychluje uzdravení při angínách, nachlazení a zánětech.
K detoxikaci organismu je vhodné používat čaje z této bylinky. Může být sušená i čerstvá. Čerstvou kopřivu můžeme i odšťavnit v kombinaci s ovocem nebo se zeleninou.
Kopřivu trháme v období od března do 20. května.
Podběl
Svou výraznou žlutou barvou nás upozorní, že je nejvyšší čas na jeho sběr. Je výbornou bylinkou na všechny druhy onemocnění dýchacích cest. Celkově povzbuzuje organismus.
Nejlepší je podběl sbírat nejen s květy, ale i s lístky. Používá se buď čerstvý, anebo sušený na přípravu čaje. U sušení si musíme dát pozor, aby podběl neztmavl. Je vhodné používat sušičku nebo dát podběl na stinné a vzdušné místo a tam jej pozvolna usušit.
Podběl patří mezi první rostlinky, které sbíráme od března do dubna.
Pampeliška
Je ideální bylinkou pro jarní detoxikaci těla. Je bohatá na hořčiny, třísloviny, organické a anorganické kyseliny, vitamín C, B, minerály a především mangan a draslík. Pampeliška pomáhá čistit krev, detoxikuje organismus, pomáhá regenerovat játra, žlučník, slinivku, podporuje trávení a růst červených krvinek. Snižuje krevní tlak, podporuje krevní oběh a celkově zlepšuje činnost srdce.
Nejlepší jsou mladé lístky pampelišky. Z nich si můžeme udělat detoxikační kůru pro tělo a zároveň doplníme potřebné vitamíny. Kúra by měla trvat asi dva týdny, kdy sníme každý den hrst čerstvých lístků nebo spolu s ovocem či zeleninou uděláme v odšťavňovači šťávu. Vyčistíme si ledviny, játra a zlepšíme si trávení.
Krásně žlutě zbarvená jarní bylinka kvete v dubnu a květnu na polích, mezích, lukách.
Sedmikráska
Je nejen krásná, ale hlavně léčivá. Působí močopudně, podporuje pocení a čistí krev. Ač se tomu možná nebude chtít věřit, používá se do salátů, čajů, špenátu, případně z ní lze vyrobit med. Vzhledem k velkému podílu minerálních látek se nám do těla dostanou takové, které potřebujeme především na jaře. Jejich nedostatek nám signalizuje právě jarní únava.
S touto bylinkou se můžeme velmi často setkat už od konce února až do listopadu. Nejsilnější účinky má však na jaře.
Medvědí česnek
Dalo by se říci, že je jedním z poslů jara. Po zimě nám výrazně může pomoci nabrat novou vitalitu. Je účinnou bylinkou na detoxikaci organismu. Detoxikuje játra, působí proti parazitům a plísním, zlepšuje průchodnost cév, čistí lymfatický systém a má protizánětlivé účinky.
Medvědí česnek svůj účinek ztrácí sušením, proto je nejlepší pouze čerstvý! Přidat jej můžeme do pomazánek, sýrů, másel, dresinků a mnoha dalších pokrmů. Medvědí česnek můžeme také nasekat přímo na pečivo a jíst podobně jako pažitku.
Pravidla sbírání bylinek
Při sbírání bylinek je důležité dodržovat určitá pravidla:
1) bylinky nesbíráme do igelitových tašek nebo sáčků, nejlepší je košík,
2) nikdy nesbíráme bylinky v dešti nebo po dešti,
3) květy sbíráme, když svítí nejvíce sluníčko, síla, která je v bylinkách, je největší.
A pokud budete sbírat bylinky s citem a s láskou, dodají vám mnohem více léčebné síly. Tak s chutí do toho!
Zásobujte se na zimu
Existují dvě možnosti, jak si lze bylinky zajistit i pro zimní období. Buď si je můžete pěstovat čerstvé doma, anebo si je na zimu můžete nasušit.
Doma pěstované čestvé bylinky
S úspěšným pěstováním bylinek i v zimním období vám pomůže domácí minizahrádka Tregren. Jedná se o aktivní pěstování ve vodním prostředí s řízeným osvětlením a automatickým zavlažovaím systémem. Takovou domácí minizahrádku stačí zapojit do elektrické zásuvky a pravidelně cca jednou týdně doplňovat vodu. Bohatá úroda je zaručena, a to nejen úroda bylinek, ale také například jahod, paprik, rajčat, salátů apod.
Sušení bylinek
Bylinky se suší od nepaměti. Je to způsob, jak je mít k dispozici i během ročního období, kdy v přírodě nerostou. Usnadnit sušení bylinek vám pomůže sušička. Ty nejmodernější sušičky dokonce umí napodobit přirozené sušení na sluníčku (např. infračervená sušička Yden). Automaticky ohlídají čas i teplotu sušení a zajistí dokonalou cirkulaci čistého vzduchu. Takové sušičky samozřejmě neslouží jen pro sušení bylinek, ale také k sušení ovoce, zeleniny, hub či masa. Jejich využití v kuchyni je tedy velmi široké.