V čem se skrývá tajemství červené řepy?

Také si ji ještě živě pamatujete ze školní jídelny, kdy vám ji vychovatelky nutily v zavařené nebo spíše rozvařené podobě k nejrůznějším jídlům? Bohužel tyto dětské vzpomínky v mnohých lidech zanechaly negativní postoj k červené řepě. Tato potravina se však právem řadí mezi jednu z nejzdravějších potravin, a proto stojí za to věnovat jí přece jen více pozornosti.

Vitamínová bomba

Věděli jste, že je červená řepa známá zejména pro své omlazující schopnosti? Nejedná se však o žádnou novinku či překvapivé zjištění. Omlazující účinky červené řepy objevili již starověcí Římané.

Ačkoliv je červená řepa zeleninou, která se dá konzumovat celá, v našich domácnostech se bohužel zpracovává pouze její bulva. Mladé listy červené řepy jsou přitom výborné nejen v salátech či polévkách, ale dají se používat obdobně jako špenát. Stejně jako špenát je i v červené řepě zastoupena kyselina listová, která je pro náš organismus velice důležitá. Zvláště pak pro těhotné ženy.

Významný zdroj minerálních látek

V souvislosti s červenou řepou je třeba zmínit, že je taktéž považována za jeden z nejdůležitějších zdrojů křemíku. Trápí-li vás špatná kvalita vlasů či roztřepené nehty, je červená řepa trefou do černého! Kromě křemíku a kyseliny listové však řepa obsahuje i další minerální látky jako draslík, vápník, hořčík, železo, zinek či jód. Z vitamínů pak nesmíme zapomenout zmínit vitamíny C, E a betakaroten. Díky svému obsahu vlákniny je rovněž skvělou potravinou pro naše střeva a trávení vůbec. Dokonale totiž pomáhá čistit střeva od škodlivých látek. I proto je tolik oblíbenou zeleninou během detoxikačních kúr. Navíc skvěle čistí i naše játra.

Tušili jste, že je křemík rovněž označovaný za zpomalovače stárnutí? Je to způsobeno především jeho vlastností podporovat regeneraci celého organismu.

obrazekDalší účinky a využití červené řepy:

afrodiziakální účinky

léčba deprese

prevence a součást léčby rakovinového bujení

vhodné v boji s nadváhou

přispívá k dobrému vývoji plodu během těhotenství

zabraňuje vzniku sklerózy

posiluje imunitu organismu

antirevmatické účinky

 

obrazekSalát z červené řepy a ovoce

Ingredience:

1/2 kg syrové červené řepy

1 středně velká cibule

sůl

pepř

chilli koření

šťáva z 1/2 citronu

2 větší jablka

2 pomeranče

2 lžíce majonézy

200 ml bílého jogurtu

 

Příprava:

Nejdříve si dejte vařit řepu. Jakmile bude měkká, oloupejte ji a nakrájejte ji na proužky či kolečka. Mezitím si připravte cibuli – nakrájenou na drobno, a nastrouhejte jablka – rovněž nahrubo. Vše smíchejte dohromady a přidejte špetku soli, pepře, šťávu z poloviny citronu a majonézu smíchanou s jogurtem, špetkou chilli koření, lžičkou pomerančové kúry a pár kapkami šťávy z pomeranče. Hotový salát nechte přibližně hodinu odpočinout na chladném místě. Před podáváním jej ozdobte plátky čerstvého pomeranče.

Kategorie: Hubnutí, diety Autor: Janka
Vaše názory k článku (1)
Seřadit:
Eliška Z. | Pondělí 26. Září 2016, 16:23
No sice je hezký, že je to vitamínová bomba, ale já ji vyloženě nemůžu ani cítit. Pro mě je to potravina, kterou prostě nesnáším.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět