Také si ji ještě živě pamatujete ze školní jídelny, kdy vám ji vychovatelky nutily v zavařené nebo spíše rozvařené podobě k nejrůznějším jídlům? Bohužel tyto dětské vzpomínky v mnohých lidech zanechaly negativní postoj k červené řepě. Tato potravina se však právem řadí mezi jednu z nejzdravějších potravin, a proto stojí za to věnovat jí přece jen více pozornosti.
Vitamínová bomba
Věděli jste, že je červená řepa známá zejména pro své omlazující schopnosti? Nejedná se však o žádnou novinku či překvapivé zjištění. Omlazující účinky červené řepy objevili již starověcí Římané.
Ačkoliv je červená řepa zeleninou, která se dá konzumovat celá, v našich domácnostech se bohužel zpracovává pouze její bulva. Mladé listy červené řepy jsou přitom výborné nejen v salátech či polévkách, ale dají se používat obdobně jako špenát. Stejně jako špenát je i v červené řepě zastoupena kyselina listová, která je pro náš organismus velice důležitá. Zvláště pak pro těhotné ženy.
Významný zdroj minerálních látek
V souvislosti s červenou řepou je třeba zmínit, že je taktéž považována za jeden z nejdůležitějších zdrojů křemíku. Trápí-li vás špatná kvalita vlasů či roztřepené nehty, je červená řepa trefou do černého! Kromě křemíku a kyseliny listové však řepa obsahuje i další minerální látky jako draslík, vápník, hořčík, železo, zinek či jód. Z vitamínů pak nesmíme zapomenout zmínit vitamíny C, E a betakaroten. Díky svému obsahu vlákniny je rovněž skvělou potravinou pro naše střeva a trávení vůbec. Dokonale totiž pomáhá čistit střeva od škodlivých látek. I proto je tolik oblíbenou zeleninou během detoxikačních kúr. Navíc skvěle čistí i naše játra.
Tušili jste, že je křemík rovněž označovaný za zpomalovače stárnutí? Je to způsobeno především jeho vlastností podporovat regeneraci celého organismu.
Další účinky a využití červené řepy:
afrodiziakální účinky
léčba deprese
prevence a součást léčby rakovinového bujení
vhodné v boji s nadváhou
přispívá k dobrému vývoji plodu během těhotenství
zabraňuje vzniku sklerózy
posiluje imunitu organismu
antirevmatické účinky
Salát z červené řepy a ovoce
Ingredience:
1/2 kg syrové červené řepy
1 středně velká cibule
sůl
pepř
chilli koření
šťáva z 1/2 citronu
2 větší jablka
2 pomeranče
2 lžíce majonézy
200 ml bílého jogurtu
Příprava:
Nejdříve si dejte vařit řepu. Jakmile bude měkká, oloupejte ji a nakrájejte ji na proužky či kolečka. Mezitím si připravte cibuli – nakrájenou na drobno, a nastrouhejte jablka – rovněž nahrubo. Vše smíchejte dohromady a přidejte špetku soli, pepře, šťávu z poloviny citronu a majonézu smíchanou s jogurtem, špetkou chilli koření, lžičkou pomerančové kúry a pár kapkami šťávy z pomeranče. Hotový salát nechte přibližně hodinu odpočinout na chladném místě. Před podáváním jej ozdobte plátky čerstvého pomeranče.