Budeme potřebovat:
200g cizrny v suchém stavu (430g po uvaření)
130g bílků nebo 2 vajíčka
100g rýžové mouky
60g kokosu
1 banán
2 ČL prášku do pečiva, skořice, vanilkové aroma
mléko na zředění
citronová kůra a šťáva z půlky citronu
Na polevu:
50g vysokoprocentní čokolády, 1 ČL kokosového oleje (5g), mléko (1-2 PL), trochu vlašských ořechů
Postup:
Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě, na druhý den propláchneme v čisté vodě a uvaříme do měkka. Já vařila v tlakovém hrnci cca 45-50 minut. Pokud se vám nebude chtít vařit, můžete koupit už hotovou v plechovce, ale 2 plechovky, protože jedna má cca 210g cizrny. První varianta je ale určitě zdravější .
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Úplně nejlepší je, když máte velký mixér, kam můžete všechno postupně přidat. První rozmixujete uvařenou cizrnu smíchanou s bílky (popřípadě vajíčky), poté přidáte kokos, trochu mléka, ať se to líp mixuje, rýžovou mouku, zase trochu mléka, banán, prášek do pečiva, vanilkové aroma a citronovou kůru se šťávou. Rozmixujte vše do hladka a nalijte do vymazané a rýžovou moukou vysypané dortové formy (používám průměr 23cm).
Pečeme při 180 stupních cca 40 minut.
Polevu jsem vytvořila velice rychle a to tak, že kokosový olej s čokoládou a troškou mléka jsem dala do misky a na chvilku do mikrovlnky (30s). Nenechávala jsem to tam úplně roztopit, ale když to bylo hotové tak napůl, tak jsem to vytáhla, promíchala lžičkou a k čokošce postupně přidávala trošku mléka do požadované konzistence. Poté jsem už jen nalila na hotový dort a posypala rozmixovanými vlašskými ořechy.
Úžasná bezlepková mňamka, přeji Vám dobrou chuť!