Jedůvka
(7 příspěvků)
Středa 17.08.2016 | 14:15:03
Výběr potravin
Maso vepřové a ryby nízký obsah vitamínu K – lze konzumovat dle zásad správné výživy.
Drůbež, hovězí a telecí maso: obsah vitamínu K záleží na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se malý příjem drůbeže, hovězího, telecího masa.
Játra nejsou povolena.
Mléko a mléčné výrobky lze konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K).
Vejce: bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.
Tuky: řepkový, slunečnicový olej, máslo mají malé knožství vitamínu K.
Olivový a sójový olej používat pouze v nepatrném množství.
Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.
Ovoce
Ovoce je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.
Zelenina
Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.
Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.
Obiloviny
Bez omezení.
Luštěniny
Dodržovat pravidelné množství luštěnin.
Nápoje
Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.
Alkohol
Je povoleno pít 1 drink denně (0,5l piva nebo 2dcl vína nebo 0,5dcl destilátu). Při pití většího množství alkoholu je riziko nebezpečného krvácení!
Koření
Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.