Ačkoliv máme teprve březen a období, kdy černý bez pokvete, je ještě poměrně daleko, je ideální moment seznámit se se skvělými vlastnostmi a účinky černého bezu. Tento poměrně nenápadný keř není po staletí hojně vyhledávaný jen tak pro nic za nic. O tom, že je černý bez výjimečným keřem, svědčí už staré přísloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“
Věděli jste, že se černému bezu v lidovém léčitelství dokonce někdy říkalo „selská lékárna“?
Tradice a mýty
Černý bez není jen tak ledajaký keř. Již od dob středověku provází černý bez řada mýtů. Jedním z nich je například to, že líbání bezového keře těhotnými ženami by mělo zaručit šťastnou budoucnost jejich nenarozeným dětem. Za zkoušku to jistě stojí!
Znáte vánoční průpovídku „Třesu, třesu bez, pověz ty mi, pes, kde můj milý dnes,“ kterou si nezadané dívky říkávaly v čase vánočním?
Přírodní lék
Černý bez je bezpochyby vynikajícím přírodním lékem. Co se týče jeho částí, dají se využívat kořeny, květy, listy i plody. Díky obsahu řady vitamínů, jako je například C, A či skupina B, je černý bez považován za víceúčelovou rostlinu. Díky detoxikačním vlastnostem je využíván při nejrůznějších očistných kúrách. Bezinkový čaj podporuje vylučování vody z těla, díky čemuž se zároveň pročišťují i ledviny. Obklady z černého bezu však skvěle působí i při zánětech trojklanného nervu, migrénách či bolestech zad.
Další užití černého bezu:
při popáleninách
při horečce
jako prevence angíny i chřipky
při nachlazení
při zácpě
na revmatismus
při čištění citlivé pleti
na křečové žíly
Víte, že informace o tom, že bobulky černého bezu jsou jedovaté, je jeden velký mýtus? Dokonce se dají jíst i syrové, ovšem pouze zralé a v menším množství, neboť mají projímavý účinek. Mírně jedovaté látky ale obsahují listy či nezralé plody.
Zpracování černého bezu
Co se týče bobulek, je při jejich sběru důležité dbát, aby byly zralé. Pak už je jen na vás, zda z nich vyrobíte bezový sirup, necháte je usušit, připravíte džem, šťávu či víno.
TIP pro vás: Pokud se rozhodnete plody bezu usušit, nemusíte je otrhávat. Celé chomáčky bezu černého nechte pozvolna sušit ve vzdušné místnosti, kde na ně nebude svítit sluníčko. Jakmile budou dobře usušené, uložte je do papírového sáčku.
Sirup z bezových květů
Ingredience:
30 ks květenství černého bezu
2 ks citronů (ne chemicky ošetřené)
2 kg cukru
Příprava:
Čerstvě natrhané květy zbavte nejsilnějších částí stopek a přelijte je přibližně dvěma litry převařené vody. Do nálevu přidejte na kolečka nakrájené a důkladně omyté citrony a nechte nálev jeden den odstát. Přibližně po 24 hodinách přeceďte nálev přes jemné plátýnko a přidejte k němu cukr. Nálev krátce povařte. Jakmile se cukr rozpustí, naplňte hotovým sirupem připravené láhve.