Určitě jste už slyšeli o vláknině a o tom, že je velmi důležitá pro naše zdraví. Přemýšleli jste ale nad tím, proč tomu tak je?
Vláknina
Pokud se o zdravou stravu alespoň trochu zajímáte, máte jistě minimálně matnou představu o tom, co to vláknina je. V podstatě se jedná o základní složku potravy, která je i přesto, že neposkytuje žádnou energii, velmi důležitou součástí jídelníčku. Je obsažena především v rostlinných potravinách (obiloviny, luštěniny, ovoce a zelenina) a jejím účinkem je zvýšení objemu stravy a vyvolání pocitu sytosti. Vlákninu nenajdete v živočišných zdrojích potravy, jako jsou například maso, mléko, vejce atd. Není obsažena ani v bílém pečivu, jehož konzumace je tedy zcela zbytečná. Podle dietologů bychom měli sníst přibližně
Proč je vláknina tak důležitá pro naše zdraví?
Jak jsem již zmínila výše, vláknina vyvolává pocit sytosti a zaplňuje žaludek, což napomáhá hubnutí (takže je dobré zvýšit příjem vlákniny během diety). Vláknina má také příznivý vliv na trávení – váže na sebe škodlivé látky z přijaté potravy a tím pomáhá chránit trávicí soustavu před nemocemi, například před rakovinou. Dostatečným příjmem vlákniny zabráníte různým chorobám, mezi něž patří například již zmiňovaná rakovina, ale také cukrovka, vysoká hladina cholesterolu atd.
Potraviny bohaté na vlákninu
Jak jsem již zmiňovala, největší obsah vlákniny nalezete výhradně v rostlinné stravě. Pojďme se ale podívat na pár konkrétních potravin, které vlákninu obsahují.
Sušené ovoce
Sušené ovoce (např. fíky, meruňky a švestky) obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Snižuje hladinu cholesterolu a je účinné proti zácpě.
Kukuřice
Kromě vysokého obsahu vlákniny obsahuje kukuřice také minerály (draslík, fosfor, železo a hořčík).
Jablka
Nejenže obsahují vlákninu, ale také je v nich málo kalorií. Navíc obsahují vitamín C, který posiluje imunitní systém. Stejně jako kukuřice i jablka obsahují vysoké množství minerálních látek, což je jejich další plus.
Další potraviny
Mezi další potraviny, které obsahují vlákninu, patří například mandle, hrušky, hnědá rýže, celozrnné pečivo, čočka, fazole, ovesné vločky, maliny, brokolice, pohanka atd.