Jaké pečivo je zdravé?

Běžnou součástí vašeho jídelníčku je pečivo. Ovšem bohužel ne každé pečivo je přínosem pro vaše zdraví a štíhlou linii. Říká se „moučné břicho“, za tloušťkou skutečně v  mnoha případech stojí přehnaná konzumace nevhodného pečiva. Jaké pečivo je nejzdravější?          

obrazekJak se správně orientovat v nabídce?

Nabídka pečiva v supermarketech a pekařstvích je obrovská, ovšem málokdo se v ní dokáže správně orientovat a vybrat takové pečivo, které bude chutné a navíc ještě zdravé. Jaký je rozdíl mezi cereálním, vícezrnným a celozrnným pečivem? Tušíte? Někdo ano, někdo ne a právě neznalosti se výrobci chytají. Snadno vás popletou a vnutí vám něco, co ve skutečnosti vaší linii vůbec neprospívá. Vzbudí ale ve vás přesně opačný dojem. Proto je třeba dávat si pozor i na slovíčka.

Jaký je rozdíl mezi třemi slůvky – celozrnný, vícezrnný a cereální?

Celozrnné pečivo musí obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky. Ovšem pozor, musí jít o 80 % z hmotnosti použité mouky, ne z celkové hmotnosti výrobku. Tak to nařizuje legislativa.

Cereální znamená pouze to, že je vyrobeno z mouky.

Vícezrnné pečivo charakterizuje použití více druhů zrn – tedy ve výrobě mohla být použita třeba pouze pšeničná a žitná zrna a už může být výrobek označený jako vícezrnný. Vůbec nic to ale nevypovídá o tom, zda jde o pečivo z celozrnné mouky, tu totiž obsahovat vůbec nemusí. U vícezrnného pečiva stačí podle legislativy, obsahuje-li minimálně 5 % zrn jiného původu než pšenice nebo žito. Klidně se proto dá pojmem celozrnný označit bílý rohlík lehce posypaný třeba sezamovými semínky.

Pozor na častou záměnu cereálního a celozrnného pečiva. Prodejci neznalé lidi matou. Často mnozí sáhnou po pečivu cereálním v domnění, že jde o celozrnnou zdravou variantu. Dalším častým omylem je považovat barvené pečivo za kvalitní žitné. Spousta lidí bere tmavé pečivo, protože si myslí, že je zdravé, ale ve skutečnosti jde pouze o obarvené bílé pečivo. Oblíbeným trikem výrobců je použití kuléru (hnědnoucí pražený cukr), sladu či praženého ječmene k dobarvování.

 

obrazekProč celozrnné pečivo ano a bílé ne?

Proč se vlastně tolik doporučuje celozrnné pečivo a naopak zatracuje bílé pečivo? Důvod je zřejmý. V bílém pečivu najdete jednoduché sacharidy, energii a nic víc. Pokud ji okamžitě spálíte fyzickou prací, sportem, je to v pořádku. Jestliže se ale málo hýbete, energie se nespálí, ale ukládá se ve formě tuku. Proto je bílé pečivo zrádné.

V celozrnném pečivu sice najdete také sacharidy, ale i vlákninu a minerály. Vláknina vás dokáže zasytit na mnohem delší dobu a zároveň snižuje glykemický index. Proto energii z celozrnného pečiva využijete mnohem déle. Uvolňuje se vám do krve postupně a je mnohem větší šance, že ji efektivně spálíte. Nedochází ke skokovému zvýšení glykemie a jejímu následnému poklesu, což je velmi nebezpečné. Začnete mít totiž znovu hlad a cpete se i tehdy, kdy vlastně jíst vůbec nepotřebujete. Celozrnné pečivo pracuje s energií mnohem hospodárněji a pozitivně působí i na hladinu cholesterolu v krvi. Proto byste měli dávat přednost celozrnnému pečivu.

Věděli jste, že bílé pečivo má zhruba 4,5 % vlákniny, zatímco celozrnné 8–10 %? Obsahuje tedy více než dvojnásobek dávky. Právě minimální množství vlákniny zvyšuje glykemický index bílého pečiva. Platí, že na 100 gramů pečiva by mělo být alespoň 7 gramů vlákniny.

 

Tip pro vás: Jestliže vás kvalita a složení pečiva v obchodech neuspokojuje, můžete se pustit do výroby vlastního domácího pečiva. Zkuste celozrnné. V nových kuchařkách i na internetu najdete řadu receptů. Celozrnnou mouku už dnes najdete nejenom v prodejnách zdravé výživy, ale i v supermarketech. Někdy je třeba s receptem trochu experimentovat, než vám bude chuť vyhovovat. Jakmile doladíte základní recept, můžete přidat třeba oříšky nebo něco jiného. Obrovskou výhodou je, že vždy máte perfektní přehled o tom, co jste do pečiva dali.

Víte, že úplné vynechávání pečiva není vhodné? Jestliže jste se rozhodli pro dietu, při které úplně vyčleníte pečivo z vašeho jídelníčku, děláte chybu. Pečivo znamená pro tělo přísun energie v podobě sacharidů a ty jsou doslova palivem pro váš mozek. Jakmile hladina glykémie poklesne, projeví se to únavou, špatnou náladou, nevyrovnanými výkony. Proto pečivo jezte, ale s mírou a pečlivě si vybírejte.

Pozor na pečivo posypané semínky

Mnoho lidí mylně předpokládá, že pečivo, které je na povrchu posypané semínky, ať už sezamovými, nebo třeba slunečnicovými je automaticky celozrnné. Člověk dá na vizuální vjemy a tady prostě vidí zrna, navíc zdravá už na povrchu, a tak produkt automaticky zařadí do kategorie zdravých. Ovšem může to být mýlka. Výrobci často sypou bílé pečivo semínky a sázejí právě na tento trik. Nenechte se proto napálit.

 

obrazekJak vybírat pečivo?

Jestliže si kupujete balené, nikdy si nezapomeňte přečíst etiketu. Vybírejte si pečivo s obsahem celozrnné mouky. Dalším kritériem výběru by měla být vláknina. Pomáhá zasytit, a proto je výborná, když chcete hubnout. Podporuje stabilitu hladiny krevního cukru a pozitivně ovlivňuje trávení. Hledejte proto pečivo s vysokým obsahem vlákniny. Kolik vlákniny by měl člověk denně sníst? Podle odborníků na výživu minimálně 25 gramů. Jenže v běžném jídelníčku jí zdaleka tolik nebývá. Dosáhnete sotva polovičky tohoto množství. Pečivo s vlákninou vám pomůže toto množství zvýšit.

Dalším kritériem by měl být obsah sodíku. Toho bychom měli sníst maximálně 2 gramy denně, což je přibližně 5 gramů kuchyňské soli. Tady je ale skutečnost taková, že mnohdy sníme trojnásobek nebo i více. Sodík zvyšuje krevní tlak a je proto rizikem pro vznik srdečního infarktu nebo mozkových cévních příhod.

Do pečiva se sůl dostává dvakrát

Poprvé do těsta, po druhé potom při posypání hotového pečiva. Vyhýbejte se proto pečivu, které je bohatě sypané solí.

Všímejte si ceny i rozmrazování

Buďte opatrní a nevěřte všemu, co se nabízí. Tvrdí vám v obchodě, že jde o celozrnné rohlíky a přitom stojí jen tři koruny? Pozor! Suroviny pro výrobu celozrnného pečiva (celozrnná mouka) jsou dražší, a to se promítne i do ceny. Pokud jsou celozrnné výrobky příliš levné, možná vás jenom někdo balamutí. V celozrnném pečivu byste také měli narazit na zbytky otrub a klíčků, zrno se totiž mele celé.

Vyhýbejte se také zmrazenému dopékanému pečivu, které není tak kvalitní jako čerstvě upečené. Ve střídce se například mohou tvořit ledové krystaly.

Kategorie: Hubnutí, diety Autor: kokoška
Vaše názory k článku (2)
Seřadit:
Dagmar N | Pondělí 31. Říjen 2016, 21:38
Někdy si ráda dám celozrnné pečivo, ale úplně ho nevyhledávám. Prostě mám nejradši rohlíky.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (1x) Odpovědět

Drahuška | Středa 28. Prosinec 2016, 12:29
Jíme to i to. Tak nějak to střídáme. Někdy je fakt chuť na klasické rohlíky.
Souhlasím (0x) | Nesouhlasím (1x) Odpovědět