Kurkuma nejen jako základ indické kuchyně

Kurkuma, která bývá občas nazývaná také jako indický šafrán, je velice oblíbená i v našich kuchyních, a to nejen při přípravě indických pokrmů. Věděli jste však, že z kurkumy lze připravit i čaj nebo jaké má účinky na lidský organismus? Pokud ne, dozvíte se to a mnohem více v dnešním článku.

Tak trochu jiný zázvor

Jistě vás nepřekvapí, že kurkuma je tradičním indickým kořením. Víte však, odkud se koření kurkuma bere? Říká vám něco kurkumovník dlouhý, který dosahuje výšky až jeden a půl metru a patří mezi druhy zázvoru? Populární kurkuma pochází ze sušeného oddenku právě kurkumovníku dlouhého.

obrazekA co je pro kurkumu typické? V první řadě samozřejmě výrazně žlutá barva a mírně nahořklá chuť. Čas od času se můžeme proto setkat s tím, že někdo kurkumu využívá při vaření i jako barvivo. Ačkoliv si mnozí myslí, že kurkuma je pálivé a aromatické koření, není tomu tak. Zajímavostí kurkumy je totiž fakt, že dokáže zvýraznit přirozenou chuť potravin. Kromě toho kurkuma tvoří základ kari koření. A protože je kurkuma velice zajímavý a specifický druh koření, má své důležité místo při přípravě řady pokrmů. Výjimkou nejsou ani zálivky, saláty, omáčky, polévky či smoothies.

Věděli jste, že z kurkumy lze připravit i čaj? Můžete k tomu využít hned dva postupy. První z nich spočívá v tom, že po dobu patnácti minut budete vařit kořen kurkumy. Pokud jej neseženete, zalijte vroucí vodou lžičku sušené kurkumy.

Kurkuma a zdraví

Přestože kurkumu využíváme spíše pro její skvělou chuť a specifické aroma, má na náš organismus zároveň příznivý vliv. Pravidelná konzumace kurkumy například posiluje imunitu našeho těla. Kromě toho podporuje i lepší stravitelnost potravin a vstřebatelnost jednotlivých živin. Zajímavostí jsou i poznatky vědeckých studií, které odhalily, že se kurkuma úspěšně podílí na likvidaci bakterií salmonely.

Další účinky kurkumy:
prevence před artritidou
pomáhá při pálení žáhy
zmírňuje bolesti kloubů
pomáhá při průjmu
urychluje hojení řezných poranění, modřin i pohmožděnin
snižuje hladinu cholesterolu v krvi
působí proti depresi a únavě    

Jste nachlazení, máte horečku či vás trápí zánět průdušek? Vypijte denně šálek čaje z kurkumy a do jídla se nebojte přidat toto zázračné žluté koření. Uvidíte, že se vám brzy uleví.

Kategorie: Prevence nemocí Autor: Leontýna 55
Vaše názory k článku (2)
Seřadit:
Cajková P | Pátek 30. Září 2016, 15:04
Kurkuma je opravdu velmi zdravá. Hodně ráda ji používám do jídla. Hrozně mi chutná. Je vhodná i při hubnutí.
Souhlasím (3x) | Nesouhlasím (4x) Odpovědět

Týnka | Úterý 29. Listopad 2016, 20:24
Kurkuma je opravdu chutná. Nedávno jsem ji prvně ochutnala. Je to takové jiné koření.
Souhlasím (2x) | Nesouhlasím (0x) Odpovědět