Také se nemůžete dočkat chřestové sezóny, která u nás trvá přibližně od poloviny dubna a končí nejpozději v polovině června? Ačkoliv se chřest v našich domácnostech ještě příliš neobjevuje, v restauracích a na pultech obchodů je již poměrně častý. Zajímá vás, proč bychom měli chřestu věnovat mnohem větší pozornost, a víte, jak se chřest správně připravuje či co se z něj konzumuje?
Proč je dobré konzumovat chřest?
Již samotné složení chřestu vám napoví, že se jedná o skutečný vitamínový a minerální koktejl. V chřestu nechybí řada vitamínů, jako A, C, E či skupina vitamínů B, dále kyselina pantotenová nebo velké množství kyseliny listové, která je důležitá zejména pro těhotné ženy. Z minerálních látek se v chřestu nachází draslík, zinek, železo, jód, fosfor a sodík.
Možná jste se už setkali s tvrzením, že chřest je skvělým afrodiziakem. Ano, je tomu skutečně tak. Chřest však obecně prospívá našemu fyzickému i psychickému zdraví. Vzhledem k obsahu řady důležitých látek chřest stojí za zpomalením procesu stárnutí. S tím souvisí i jeho příznivý vliv na naše vlasy, které jsou při pravidelné konzumaci mnohem lesklejší a zdravější, a pleť, která je čistější a pružnější. Vysoké množství kyseliny listové v chřestu navíc prospívá obnově a omlazování buněk. V neposlední řadě chřest prospívá naší paměti a soustředění.
Vzhledem k nízkému obsahu kalorií je chřest velice oblíbenou a prospěšnou zeleninou během nejrůznějších redukčních diet.
Další účinky chřestu:
podpora krvetvorby
napomáhá lepšímu a kvalitnějšímu spánku
zlepšuje zásobování mozku a orgánů kyslíkem
prospívá zažívání
pomáhá při kožních problémech, akné a ekzémech
Věděli jste, že je na trhu k dostání nejen chřest zelený, ale také bílý a fialový? Mezi největší producenty chřestu patří Evropa. A přestože se chřest pěstuje i na našem území a díky písčité půdě je považován za jeden z nejlepších, nejvíce chřestu pochází z Itálie, Francie a Belgie.
Jak chřest připravovat?
Jestliže vás chřest zaujal, vyzkoušejte si jej připravit i doma. Výborný je dušený, grilovaný, smažený, ale i jen tak syrový. Mezi nejoblíbenější recepty patří chřestové rizoto, blanšírovaný chřest či polévka z chřestu.
Z chřestu si však rovněž můžete připravit i čaj. A co k tomu budete potřebovat? Pouze jeden nasekaný výhon chřestu a hrnek vroucí vody. Připravený chřest nechte přibližně po dobu patnácti minut vylouhovat a poté jej přeceďte. Jestliže budete tento čaj popíjet dvakrát denně po dobu dvou týdnů, uvěříte, že chřest má na náš organismus, vlasy i pleť skutečně blahodárné účinky.