Glykemický index (GI) je vyjádřen číslem od 1 po více než 100. Hodnota 100 je hodnota glukózy, což by se mohlo zdát jako hodnota nejvyšší. Mohou ji ale ještě převážit jiné potraviny, jako např. smažené hranolky nebo pivo s hodnotou 120.
Co glykemický index vyjadřuje?
Zjednodušeně je to hodnota rychlosti přeměny sacharidů na glukózu v trávicím traktu a její přenos do krevního oběhu. Čím dříve se glukóza z potraviny dostane do oběhu, tím je její GI vyšší. V praxi to znamená, že když sníme potravinu s vysokým glykemickým indexem, máme velmi brzy po jídle hlad a navíc ještě chuť na sladké.
Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché sacharidy a nejmenších komplexní sacharidy. Vliv na hodnotu GI má obsah vlákniny, tuků, kyselin i technické zpracování potraviny.
Má hodnota glykemického indexu potravin vliv na hubnutí?
Obecně se doporučuje, že při dietách a snahách o shození kil jsou ideální potraviny s indexem do hodnoty 50. To jsou např. výrobky z pohanky, celozrnné výrobky, některé ovoce, zelenina a luštěniny… Glykemický index není ale jediným měřítkem, které je třeba při snaze o zhubnutí sledovat.
Co vlastně provádí glukóza v našem těle?
Lidské tělo funguje nejlépe, když je hladina cukru v krvi konstantní nebo s malými rozptyly. Pocity hladu se dostavují při nízké hodnotě cukru v krvi. Naopak při vysoké se ze slinivky břišní uvolňuje inzulin, který nutí přetvářet přebytek cukru na tuk. Navíc může nadprodukce inzulinu cukr v krvi zase snižovat až moc.
Odezvou těla na rychlý přísun cukru je nával energie a dobré nálady, který se ale rychle mění na únavu a hlad. Pokud budeme naslouchat svému tělu, poznáme sami, které potraviny jsou pro naše stravování nejvhodnější a kterým se naopak vyhnout.